Sakinleşmek, mola vermek, sohbet etmek… Çayın herkese farklı bir seslenişi var. Kimine göre alışkanlık, kimine göre bağlılık, kimine göre iletişim, sosyalleşme şekli. Beko Dem, çay ve çay eksenindeki tüm konuları, günlük hayatımızdaki sade anlardan tutun da gelenek haline gelen tüm alışkanlıklarımıza kadar sahipleniyor. İleri çay deneyimini hayatın akışında evlerimizde ulaşılabilir kılmak için hep daha fazla çalışarak çaya övgüsünü paylaşıyor. Beko, çay için bir yol haritası hazırlayarak, Türk çayına yol arkadaşı oluyor.
Çayın uzmanlarıyla Karadeniz’de buluşma
Beko, yeni ürünü Beko Dem ile çay yapraklarını inovatif demleme teknolojisiyle bir araya getirerek mükemmel çay deneyimi sunuyor. Bu deneyimin etrafında gerçekleşen Beko Dem Karadeniz buluşmasında çayın tarladan bardağa uzanan yolculuğu deneyimlendi. Gezi süresince Karadeniz’in muhteşem doğasında, çayın tüm süreçleri incelendi. Çay hasadının enerjisi, dünyadaki farklı çay alışkanlıkları, iyi çay demlemenin incelikleri ve bir uzman gibi çay tadımı yapmanın sırları çayın gerçek uzmanlarından öğrenildi.
“Türkiye 4’üncü büyük üretici”
Rize’nin çay bahçelerinde başlayan deneyim odaklı günde, Özlem Güsar’ın moderatörlüğünde, Türkiye Çay Demleme Şampiyonu ve Çay Eksperi Aytül Turan ve Rize Ticaret Borsası Genel Koordinatörü ve Tea Masters Cup Türkiye Temsilcisi Hasan Önder’in katılımıyla bir çay sohbeti gerçekleşti. Tea Masters Cup Türkiye Temsilcisi Hasan Önder, dünyada 4.7 milyon hektar alanda çay tarımı yapılarak, 6 milyon 80 bin ton çay üretildiğini paylaştı. Buna bağlı olarak iki milyar insanın geçim kaynağı olan çayın, sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğunu hatırlatan Önder, “2020 yılı rakamlarına göre Türkiye 1 milyon 445 bin ton yaş yapraktan 280 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirerek, Sri Lanka’yı geride bıraktı ve dünyada 4’üncü büyük üretici haline geldi. Doğu Karadeniz kıyı şeridinden (Kemalpaşa-Giresun) 787 bin hektar alanda yapılan çay tarımı, 200 binden fazla ailenin geçim kaynağı.Türkiye kişi başı 4 kilogramlara yaklaşan tüketimle de dünya lideri konumunda. Çaya dair çalışmalarımızda öncelikli amacımız, küçük üreticilerin inovatif üretimleri ile dünyaya açılımını sağlamak ve katma değerli çaylar üretilmesine destek olmaktır” dedi.

“Sürdürülebilirlik açısından elle hasada ve organik tarıma yönelinmeli”
Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Aytül Turan ise Karadeniz’de 200 bin’i aşan üreticinin çay tarımı yaptığını belirterek, “Çaycılık Türkiye’de zor koşullar altında başladı. Bölge insanının yoğun emeğiyle 1937 yılından sonra çay tarlaları büyümeye başladı. 1980 yılına kadar elle hasat edilen yaş çay yaprakları, sonraki yıllarda makasla hasat edilmeye başlandı. Çay ekim alanları giderek büyüyerek çay bölgenin büyük oranda geçim kaynağı haline geldi. Türk çay bitkisi zengin aromalı yapıya, güçlü gövdeye ve yüksek fenolik madde bileşiklerine sahiptir. Çay tarlalarında pestisit ve kimyasal ilaçlar kullanılmamaktadır. Bu sayede Türk Çayı sağlıklı ve doğal bir yapıya sahip olmaktadır. İyi bakılan çay bitkisinin ömrü ortalama 100 yıl civarındadır. Çay tarlalarının sürdürülebilirliği açısından üreticilerin elle hasada ve organik tarıma yönelmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Tamamen kullanıcı deneyimleri odağında geliştirildi”
Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi de çay kültürüne uzun yıllardır yatırım yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Ülkemizde Karadeniz bölgesinin emsalsiz ekolojik koşullarında insanlarımızın yoğun emeği ve özeniyle hem damağa hem de sağlığa hitap eden çaylar üretiliyor. Çaylarımız dünyadaki en kaliteli çaylar ile yarışır nitelikte. Kültürümüzün bu önemli öğesini, ülkemizin lezzetli çay yapraklarını üstün Ar-Ge kabiliyetlerimizle buluşturarak yeni çay makinemiz Beko Dem’i geliştirdik. 30 yıllık geçmişe sahip köklü Ar-Ge’miz kullanıcı iç görüleri ve çaya ilişkin araştırmalarla teknoloji yolculuğumuzu şekillendirdi. Tamamen kullanıcı deneyimleri odağında geliştirdiğimiz Beko Dem Otomatik Çay Makinesi’ni Çerkezköy’deki işletmemizde üretiyoruz. Çay yapraklarını tam zamanında demden ayırarak çayın taze kalmasını sağlayan teknolojimizin sektöre öncü olacağına inanıyoruz.”
Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi: “30 yıllık geçmişe sahip köklü Ar-Ge’miz kullanıcı iç görüleri ve çaya ilişkin araştırmalarla teknoloji yolculuğumuzu şekillendirdi. Tamamen kullanıcı deneyimleri odağında geliştirdiğimiz Beko Dem Otomatik Çay Makinesi’ni Çerkezköy’deki işletmemizde üretiyoruz.”
Beko tarladan evlerimize uzanan yolculuğunda çayı teknolojik, ekonomik, sanatsal ve kültürel boyutlarıyla ele alarak önümüzdeki dönemde farklı çalışmalarla Türk çay kültürünün gelişimine ve dünyaya tanıtılmasına katkı yapmayı hedefliyor.
Beko Dem ile çay keyfi zirveye çıkıyor
Beko Dem diğer çay makinelerinden pek çok farklı özelliğe sahip. Özel demleme teknolojisi sayesinde çayı otomatik olarak demliyor; çay yapraklarını tam zamanında demden ayırarak çayın taze kalmasını sağlıyor. Beko Dem otomatik çay makinesi, geleneksel çay dışında bitki çayı demleme özelliği ile de farklı damak tatlarına hitap ediyor.

Demlenme sonrası siyah çay 90 dakika, bitki çayı 30 dakika boyunca tazeliğini koruyor. Bunu demleme sonrası çay yaprakları ile demi tam zamanında birbirinden ayırarak yapıyor. Ayrıca demleme haznesindeki özel filtreleme sistemiyle çay yapraklarında bulunan tozlar deme karışmıyor. Bu da çayın daha berrak ve canlı görünmesini sağlıyor.
Beko Dem Otomatik Çay Makinesi, bağımsız test kuruluşunca uzman panelistler tarafından renk, berraklık, koku, burukluk, acılık kriterlerine göre test edildi. Klasik çay demleme yöntemine kıyasla iki katından daha fazla tercih edildi.
Tasarımı da hayli şık olan Beko Dem, bluetooth bağlantılı ve Homewhiz platformu üzerinden akıllı telefonlar ile kontrol edilebiliyor. Evinizin herhangi bir yerinden, istediğiniz çeşitte ve miktarda çayı demlemeniz mümkün. Zaman ayarı sayesinde istediğiniz saatte çayı demliyor ve hazır olduğunda sesli ve görsel uyarı veriyor. Bir düğme ile kendi kendini temizleyerek kullanım kolaylığı sağlıyor. Cam demliği de kırılmaya karşı dört kata kadar daha dayanıklı. Öncesinde detaylı bir literatür çalışması yapılarak Beko Dem ile birlikte bir bitki çayı tarif kitapçığı da oluşturulmuş.